365 дни на психотерапията: 301 – Самоуправляваща се психотерапевтична група

На английски език – self-help group, consciousness-raising group). Група, която провежда своите занимания без ръководител-професионалист.

Могат да бъдат разграничени 8 типа С. П. Г.

  1. Група, оглавена от лидер-непрофесионалист, който претендира да изпълнява ролята на психотерапевта и на учителя-гуру. Често заниманията в такива групи повлияват негативно както на участниците, така и на лидера. В нашата страна игнорирането на груповата динамика (групповая динамика) в такива групи нерядко се съчетава с безкритичнио използване на почерпени от източните култури прийоми.
  2. Групи с лидер-непрофесионалист или без лидер (leaderless group), които не си поставят психотерапевтични цели (психотерапевтические цели) и са обединени от общи проблеми. Типичен пример за такава организация е обществото на „Анонимните алкохолици”. Подобни групи могат да събират жени с трудности в семейните отношения или емигранти с проблеми в адаптацията. Те изпълняват ефективно функцията на социотерапевтични клубове и групи за подкрепа, могат да подпомагат психопрофилкактичната подготовка или развиването на общите хуманни ценности на участниците в тях (типичен пример за това са груповите срещи).

Интересен пример за реализирането на психопрофилактичните цели се явяват групите за консултиране (группы ко-консультирования, co-consulting). Зародили се в САЩ по инициатива на мениджъра Джекингс ((Джекинса (Jackins H.)), понастоящем този тип общества на ко-консултантите непрофесионалисти съществуват в 65 страни. Обучението на ко-консултанти се провежда групово в продължение на 10 седмици, като по-нататък в хода на обучението се формират двойки, които се срещат редовно всяка неделя в рамките на няколко години. По време на срещите партньорите в рамките на един час последователно влизат в качестовото на ко-консултант. Прилаганите катартични и парадоксални гещалт-прийоми спомагат за емоционалното разтоварване и за преоценка на житейските стереотипи и събитията от миналото. Интерпретации (интерпретация) и съвети не се използват. Централната хуманистична идея на ко-консултирането е добре илюстрирана в следния цитат на Джекинс: „Всеки човек във всеки един момент от миналото винаги е правил всичко, което е зависвило от него, поради което не заслужава нито упреци, нито обвинения от никого, включително от самия себе си”.

  1. . Координирани срещи (перемежающиеся встречи, alternate meeting, coordinated meeting) — планирани или регулярно включвани в разписанието на работата психотерапевтични групи (психотерапевтические группы) срещи без психотерапевта, които се редуват със срещи, провеждани от такъв. Подобен порядък на срещите, като съществен елемент на груповата психотерапия (групповая психотерапия), за първи път е предложен от Волф (Вольф, Wolf A.). Трябва да се отбележи, че повечето родни групови психотерапевти (групповые психотерапевты) се отнасят резервирано към груповите срещи без тяхното участие и скептично към опита, придобит в група без професионален водещ

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

 

3 коментара към “365 дни на психотерапията: 301 – Самоуправляваща се психотерапевтична група

  1. По времето, когато работех до пенсионирането си в Държавна психиатрична болница – Раднево, от десетилетия в болницата функционираха такива групи от пациенти, фокусирани върху общи техни проблеми.
    Особено добри бяха резултатите при групи от екс-пациенти – обитатели на защитени жилища към болницата (общежития за бивши пациенти), действащи на принципа на самоуправление. Терапевт (служител на болницата) се намесваше само по покана на членовете на групата. Почти не се наблюдаваха събития с негативен знак, социалното функциониране се подобряваше значимо, а особено добър бе ефектът спрямо оценките за качество на живот.
    Впрочем, първото в страната защитено жилище за психиатрични екс-пациенти бе разкрито точно в Радневската психиатрична болница през 1987-1988 година и съществува успешно и досега.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s