365 дни на психотерапията: 206 – Kларификация

Означава осветляване, проясняване. Кларификацията е психоаналитичен термин, който обозначава възникването на силно чувство, на вътрешна увереност в това, че с многозначността или противоречивостта е приключено и човек твърдо знае какво именно трябва да прави по-нататък.

„Кларификационната забележка е особено изказване на психотерапевта, с което той повтаря онова, което е казал пациента, като използва по-ясни термини. Понякога психотерапевтът точно преразказва забележката на болния, но той никога не се опитва да свързва факти или изказвания, получени от болния по различно време. Важно е това, че в кларификационната забележка психотерапевтът се стреми никога да не прави оценки. В своите изказвания той съзнателно избягва прояви на неговата собствена експресия, която отразява неговото отношение към болния, думите на последния или обстоятелства от живота му – запазват се единствено онези емоционални акценти, които демонстира самият болен. Кларификационната забележка се отнася към групата на недирективните процедури и сама по себе си представлява опит на психотерапевта да върне на пациента онова, което той е казал, почувствал, изразил.

Отразяването на чувствата (отражение чувства, reflection of feelling) е методика, състояща се в това, че психотерапевтът повтаря казаното от пациент по такъв начин, че да осветли не толкова интелектуалното, колкото емоционалното значение на казаното.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s