365 дни на психотерапията: 88 – Пенитенциарна психотерапия

Съвкупност от психотерапевтични методи, прилагани в местата за лишаване от свобода.

Посочените условия (пенитенциарната среда), на първо място, е изключително наситена със стресогенни фактори (материални лишения, ограничения по отношение на удовлетворяването на сексуални и други потребности, разрив на установените личностни връзки, ограничена свобода, постоянни и силни въздействия върху индивида от страна на антисоциално настроени лица, които често заемат водещо положение в местата за лишаване на свободата). На второ място, за тези места е характерно наличието на голямо количество хора с различни психични аномали (олигофрения, психопатии, донозологични форми на различни психични заболявания), леко и масово възникват техните декомпенсации. На трето място, посочената среда създава крайно неблагоприятни условия за прилагане на обичайните методи на психотерапия (отсъства възможност за формиране на психотерапевтични отношения).

П. П. възниква като реакция, от една страна, на острата потребност на хората, лишени от свобода, от психотерапевтична помощ, а от друга — на крайната неефективност на обичайните психотерапевтични методи в тази среда. П. П. включва методи, адаптирани за прилагане в пенитенциарна среда:

  1. Установяване на потребностите на индивида от психотерапевтична помощ и изучаване на психичните особености на личността по пътя на адаптирането за условията в местата за лишаване от свобода на най-важните съществуващи тестове, или чрез разработване на специални корекционни скали, които обезпечават отчитането на изкривяващото (психиката – бел. прев.) влияние на пенитенциарната среда (Юстицкий В. В., 1982-1990).
  2. Методи за създаване на „психотерапевтични оазиси” (психотерапевтические оазисы), т.е. групи или индиидуални отношения, които в достатъчна степен са защитени от действащите деструктивни влияния на пенитенциарната среда.
  3. Методи за снемане на психичното напрежение у лица, лишени от свобода, и преди всичко на различни прийоми за релаксация (в частност, релаксопедия).
  4. Тренингови прийоми, преимуществено в групов вариант, насочени към повишаване на способността на хората, намиращи се в условията на лишаване от свобода, адекватно да реагират както на вътрепенитенциарните проблемни ситуации, така и на ситуации, с които те се сблъскват при излизането от тези места.

Ефективността на П. П. до голяма степен зависи от конкретните условия в учреждението, където се държат затворниците. Нерядко осъществяването на този тип психотерапевтична работа е възможно единствено в съчетание с организационни, икономически, педагогически мерки, насочени към общото подобряване на социално-психологичния климат в конкретното учреждение.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s