365 дни на психотерапията: 60 – Маратон

От гръц. ез, maraphon. Групово занимание с продължителност от няколко часа (повече от 5) до няколко дни, използвано в тренинга на професионалисти, в психопрофилактиката (психопрофилактика) на здрави пациенти и значително по-рядко за целите на психотерапията.

Типичен пример се явява „маратонът в почивните дни” («марафон в выходные дни»)  (week-end meeting) с продължителност 24-48 часа, който позволява на участниците да придобият групов опит, без да се откъсват от работата или ученето. Временният режим на работа на М. може да бъде директивно структуриран от водещия с фиксиране на почивки за хранене и сън, а друг вариант е в процеса на недирективна работа отговорността за разпределянето на времето на заниманието да се предаде на групата и на всеки участник поотделно. М. се провежда изолирано и еднократно с тренингова цел или за да се активизира самопознанието, а също така може да се включи в цикъла на обичайните групови занимания за решаване на тактически тренингови или терапевтични задачи. Продължителната форма на груповите занимания често се съчетава с екстравагантни съдържания от типа на колективната екзистенциална изповед, на нудисткия М. или провеждането ù е породено от необходимостта да се преодолее цял блок емоционално-стресови ситуации – „Ерхардовски семинари” ((«Эрхардовские семинары» (EST)).

Основните специфични механизми на М. са: 1) интензивността и концентрираността на психотерапевтичните отношения и на тренинговите прийоми превишават интензивността на аналогичното сумарно време на блока от „класически” („классические”) (90-минутни) занимания, благодарение на спестеното време за „разгрявка” и за структуриране на групата; 2) нарастващата астенизация и нарушаването на биологичния денонощен ритъм, поведенческите стереотипи на участниците (особено при занимания през нощта без фиксирани почивки за сън) намаляват съпротивата (сопротивление), спомагат за по-свободния израз на емоциите и облекчават възникването на изменени състояния на съзнанието, на инсайти (инсайт), и усвояват новия опит; 3) непрекъснатостта на груповия опит спомага за включването на разнообразни упражнения и преживявания в единен групов контекст.

М. изисква значителни психофизически ресурси и умела терапевтична работа на водещите.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s