365 ДНИ НА ПСИХОТЕРАПИЯТА: 10 – Активна групова терапия по Славсън

Славсън (Славсон, Slavson S. R.), по образование инженер, става един от водещите специалисти на САЩ по аналитична групова психотерапия (аналитическая групповая психотерапия). Аналитичната групова психотерапия според него използва същите онези прийоми, които се прилагат в индивидуалната психоанализа: свободни асоциации (свободные ассоциации), анализ на словесните прояви, на съновиденията, на съпротивите (сопротивление), на интерпретацията (интерпретация), на преноса (перенос). По отношение на интерпретациите на съновиденията, то те се осъществяват не само от психотерапевта — в тази работа участват и членовете на групата. Важна роля играе нагласата на психотерапевта към създаване на оптимални условия за спонтанна проява на активността на пациента, за което много спомага обстановката по време на заниманията. Помещението, в което се провеждат заниманията, е оборудвано с разнообразни инструменти, материали, предмети, стимулиращи индивидуалната дейност. На всеки пациент се предоставя възможност да прави всичко, което иска, ако с това той не ограничава дейността на другите участници в групата. Постоянно се подчертава необвързаността на членовете на групата с определени правила, задания и пр. Моделът на А. Г. П. С. в своята основа е междуличностен, като се отчита индивидуалността на пациента.

Авторът на метода е убеден, че възникването в групата на групова динамика (групповая динамика) е негативно в психотерапевтичен план явление, което възпрепятства спонтанното себеразкритие на участниците в групата. Груповите норми, лидерството се смятат за съмнителни средства за постигане на терапевтичните цели. Всеки един пациент постига резултати на цената на собствените си усилия, средства и възможности. В групата е необходимо да има групова сплотеност, но в много малка степен. Пациентите трябва да се занимават със собствените си проблеми, а не с проблемите на групата. Няма и намек за „организация”, никакви заповеди. Изработеният групов модел изиграва своята роля в А. Г. П. С.., но това не е терапевтична, а обществена група. Към подобен възглед към психоаналитичната групова психотерапия в САЩ се придържа също и Волф (Вольф, Wolf А., 1950). Съвкупността от изброените условия създава най-благоприятни възможности за постигане на инсайт (инсайт) и за преживяване на катарзис (катарсис).

В теоретично отношение методът се основава на следните положения: 1) спонтанната активност облекчава разкриването и анализа на механизмите на проекция, действащи у пациентите; 2) активно функциониращата игрова група изостря психичната проблематика от най-„игровия” период в неговия живот — ранното детство — като така способства за осъзнаването (осознание) и за отреагирането на възникналите през този период конфликти: 3) болните от неврози не умеят да отчитат собствените си неосъзнати тенденции, затова пък умеят чудесно да ги забелязват у другите в условията на съвместна групова активност.

Посоченият метод е разработен и се прилага преди всичко в детската психотерапия (детская психотерапия, 1933-1943 г.). В групата участват деца с делинквентно поведение, намиращи се в психотравмираща среда. Включените в групата деца се подбират по пол и възраст. Членовете на групата се помещават в стая, оборудвана с разтегателни маси, в кабинетите има боички, хартия и други материали. Занятията продължават 60-90 минути, като на децата се предоставя пълна свобода на действие, всеки може да прави каквото иска, без каквато и да е групова цел. Психотерапевтът в такава група няма никаква специфична цел, не наказва и не хвали децата. Той единствено присъства, без да се намесва в действията на децата, само им посочва, че те са „приети” (като членове на групата) — методът е базиран на любов, негова цел е да внуши спокойствие на децата и да укрепи тяхното Аз.

А. Г. П. С. в модифициран вариант се прилага от авторите и при лечението на възрастни.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s