Уморени сте да повтаряте на детето по 100 пъти едно и също? Изход има!

Убедена съм, че има неща, които Вие постоянно, отново и отново напомняте на детето си и сте много уморени да правите това. Иска Ви се детето САМО да си спомни тези неща. Как да стане това?  Има едно прекрасно решение!

Когато детето е съвсем малко, разбира се, то се нуждае от постоянни напомняния и обяснения. Да припомняш едно и също и да обясняваш правилата на едно съвсем малко дете – това е съвсем естествено и нормално. Настъпва обаче време, когато разбирате, че детето вече трябва да помни определени правила или действия, но през цялото време ги забравя, а вие като домашен папагал постоянно му напомняте.

Какъв е изходът от това?

Необходимо е да направите така, че това действие да е важно за самото дете, така, че то самото да се интересува от него.

Как можете да направите това? Ще дам един пример.

Вие искате детето:

  • само да помни, че е нужно да си слага очилата преди да гледа анимационно филмче, без Вие да му напомняте това;
  • само да проверява дали очилата са чисти, а не зацапани.

Следващият път преди да пуснете филмче на детето, му кажете:

„Искам ти сам да си спомняш, че е нужно да си слагаш очилата преди да гледаш филмчето и да внимаваш очилата да са чисти. Затова, ако започнеш да гледаш анимационно филмче без очила, то ще ни се наложи да спрем анимационното филмче и да отложим гледането му за утре. Ако също така се окаже, че очилата са зацапани, то отново ще ни се наложи да отложим гледането на филмчето за утре. Мисля, че така е справедливо и по този начин ти ще се научиш сам да отговаряш за очилата си и за това те да са чисти. А сега, за да съм сигурна, че ме разбираш правилно и послед да не ми се сърдиш, ако не си ме разбрал правилно, моля те, повтори нашето малко правило”.

Много е важно детето само да повтори на глас онова, което току-що сте му обяснили. Това ще му помогне да запомни по-добре какво очаквате от него, а също така ще Ви гарантира, че детето Ви е разбрало правилно.

Воала. Самото дете вече има интерес да си спомни за очилата преди да гледа филмчето и да ги изтрие, ако това е необходимо – в противен случай ще се наложи да отложи гледането до следващия ден.

Сега Вашата задача е да похвалите и да отбележите, когато следващият път детето само си спомни и сложи очилата преди да гледа филмчето, както и ако не забрави да ги изтрие (или ако Ви помоли Вие да ги почистите – това също е допустимо, главното е то САМО да си спомни това и САМО да внимава за това).

А ако то при все това забрави за очилата, напомнете му уважително за това правило и без излишни емоции и нерви отложете гледането на филмчето за следващия ден. При това задължително изразете увереността си, че на следващия ден детето САМО ще си спомни за очилата и ще може да изгледа филмчето.

Този подход във възпитанието се нарича „Логически последствия от постъпките”. Вие прехвърляте отговорността на детето за неговото поведение върху самото него и го информирате какво ще се случи, ако то забрави да направи нещо или реши съзнателно да не го прави. Решението как да постъпи то си го взема само, като разбира какво ще последва в единия или в другия случай.

Съгласете се, че това в същността си е подход различен от наказанието. Тук Вие не укорявате детето, не го обиждате, не сте съкрушени как може то да е забравило да направи нещо и как Ви е омръзнало да му говорите едно и също. Не му налагате внезапни забрани. У детето не възниква чувство за несправедливост, обида, срам или вина – чувствата, които винаги възникват при наказанията.

***

Оригинално заглавие: УСТАЛИ НАПОМИНАТЬ РЕБЁНКУ ПО 100 РАЗ ОДНО И ТО ЖЕ? ВЫХОД ЕСТЬ!

Автор: Екатерина Кес
Источник: https://goo.gl/VE8VL4

Извлечено на: 18.06.2018 г.

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s