Споделено: Четири последици от предизвикателството ,,самотно родителство‘‘

Няма спор, че всеки човек разглежда по различен начин термините ‘‘самота‘‘ и ‘‘уединеност‘‘. За едни хора тези две думички граничат с най-големите им страхове по отношение на живота и целите им, докато в същото време съществуват и множество такива, които се чувстват ,,в свои води‘‘ и истински щастливи, именно когато останат сами със себе си. Конците на невидимата призма, през която всеки един от нас гледа на тези термини, биват дърпани изцяло в зависимост от личността, характера, желанията и дори миналото ни. Въпреки това обаче, все по-голям става броят на родителите, за които самотата и уединението отдавна вече не представляват свобода на избор и предпочитание. Нещо повече – те са се превърнали в житейска мисия и път, който е осеян с множество тръни, кал и перипети.

Какви са последиците от предизвикателството, носещо името ,,самотно родителство‘‘? Оставяме на вас да решите.

  1. Финанси

Разбира се, не всички самотни майки и бащи изпитват трудности по отношение на финансовото си състояние при отглеждането на техните наследници. В много случаи разделените съпрузи се споразумяват за подялба на разходите или дори пълно изплащане на издържка от страна на бащата. Но в същото време обаче не са малко и житейските ситуации, при които самотните родители се справят съвсем сами с всички финансови аспекти, засягащи правилното възпитание и отглеждане на децата им. Именно тук се намира и първият препъни-камък на самотното семейство.

  1. Смесица от раздиращи душата чувства

Да, те са напълно реални и всеки един родител, който отглежда напълно сам своя наследник, се сблъсква всеки ден с тях. Това е болезнен ,,коктейл‘‘ от вина, срам и неудобство, който самотните родители са длъжни да пият всеки път, когато хората около тях започнат да любопитстват и да задават въпроси за семейното им положение. За щастие, с течение на времето, подобно на спирт, той малко по малко се изпарява и на негово място се засажда гордостта и уважението от добре изпълнената житейска мисия, макар и осеяна с куп трудности.

  1. Съмнения

 Точно както при обикновените семейни двойки, така и при самотните майки и бащи, рано или късно идва ред на връхлитащите ги съмнения. Ще се справя ли с всичко това? Ще мога ли да отгледам успешно детето си сама? Това са само малка част от ежедневните въпроси, които изплуват в съзнанието на по-голяма част от самотните родители.

  1. Приспособяването към другия

Без съмнение, всички читатели, които поне веднъж в своя живот са били истински влюбени, ще потвърдят тезата, че по време на техния съвместен живот, половинките до такава степен свикват един с друг, че в ситуации на спорове, раздяла и финален развод, те изпадат в състояния, при които сякаш тотално и безвъзвратно губят себе си, заедно с целия смисъл на техния живот. От своя страна, всичко това е достатъчно добре ,,овкусено‘‘ с множество скъпи и същевремнно изключително болезнени спомени, места и моменти, прекарани заедно. Разбира се, подобни фази на замаяност и изгубеност траят не повече от 2 години, но въпреки това, тяхната продължителност по никакъв начин не бива да се подценява и омаловажава.

Независимо от гореизброените неприятни последици, които всяко самотно родителство безспорно носи след себе си, истината е, че животът на разведения или отделения поради друга причина родител изобщо не е сив и непрекъснато тъжен, дори напротив, той е изключително пъстър, шарен и разнообразен. Но най-важното – той несъмнено носи ценни и особено важни житейски уроци, които не могат да бъдат осъзнати по никакъв друг начин.

Автор: Ю. Д.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s