Споделено: Защо личностната ефективност е от такова значение и как да я повишим успешно

Личност – по своята същност, това представлява самия човек със специфичния му и неповторим начин, по който извършва своето адаптиране към средата, която го заобикаля. Според науката Психология, фундаменталните елементи, създаващи и развиващи цялостната личност на Аз-а, биват следните: общуване, език, развитие на ума, способности, интелект и самопознание. Но въпреки това, знаем ли със сигурност кои сме? Умеем ли да управляваме собственото си Аз? Отговорите на тези въпроси не биха могли да бъдат намерени лесно, тъй като костват десетки години самопознание. За сметка на това обаче, ние ще ви предложим няколко съществени и гарантирани стъпки, чието следване неминуемо ще повиши ефективността и усъвършенстването на вашата личност.

Списък
Личностното развитие безспорно се нуждае от полагане на дългогодишен и неспирен труд. То не приключва с изчитането на един куп мотивиращи книги. Ето защо е изключително добра практика всеки ден да се стараете да изготвяте специален списък, съдържащ задачи за изпълнение, като подбирате онези от тях, с чиято помощ ще се придвижите по-бързо до крайните резултати. Този навик ще ви отнема отрицателно време, като същевременно ще донася множество позитиви, ред и организираност във вашето напрегнато и объркано всекидневие. По този начин, поемайки контрол върху малките неща в ежедневието ви, вие неусетно и бързо ще започнете да ръководите умело целия си живот.

Бъдете експедитивни и смели
Животът не обича страхливите и мързеливите хора, нали така? Именно поради тази причина е крайно време да се вземете в ръце и да бъдете по-смели, като за целта всяка сутрин се залавяте с най-трудоемките работни задачи, пред които сте изправени. Всички до болка знаем каква фундаментална грешка е отлагането и избирането винаги на най-лесното, тъй като след известно време тяхната трудност ще бъде удвоена.

Подберете правилния кръг от хора
Една от най-влиятелните жени и бизнес дами в цял свят, а именно Опра Уинфри е известна със своята мисъл ‘‘Обкръжавай себе си само с хора, които ще те издигнат по-високо‘‘. Независимо дали става дума за професионална област или личен живот, добре е да бъдете предварително наясно с факта, че хората, които държите около вас могат както да ви мотивират, така и да ви повалят. Ето защо е от изключително значение всички ние да внимаваме, когато допускаме хора в близкото си обкръжение.

Предварителна нагласа
Множество специалисти в сферата на психологията и личностната ефективност са категорични, че именно настройката всяка сутрин има огромен превес над останалата част от деня на всеки човек, докато липсата на такава допълнително способства за настъпването на хаос, объркване и стрес. А това от своя страна действа в абсолютен ущърб на цялостната ефективност на Аз-а. Просто се постарайте да си изградите сутрешен навик, чрез който да ,,инжектирате‘‘ в себе си достатъчна доза позитивизъм, енергия и мотивация.

Подхождайте правилно към процеса на работа
,,Разпиляването‘‘ на ума във всевъзможни посоки в повечето случаи крещящо сигнализира, че конкретният човек не е обърнал внимание на своите навици, организираност, съсредоточаване и личност, откъдето и нивото на ефективност на същността му значително е спаднало. За щастие, изключително лесно можете да се избавите от подобни ситуации на пълна каша в съзнанието, като за тази цел просто се фокусирате върху задачите, които са ви възложени и изпълнявате в съответния момент, без да обръщате внимание на останалите такива. Няма невъзможни неща, всичко е пряко зависимо от желанието, тренинга и себепознанието на хората.

Подредба на съзнанието
Нарича се още ,,обратна връзка‘‘ и ,,рефлексия‘‘. След приключване с работния ден, когато намерите за добре, опитайте се да върнете лентата назад и да преосмислите добре всяка случка, която сте имали. Освен спокойствие, подреденост и цялост на съзнанието, по този начин вие получавате също така и пълен контрол върху възможността за промяна, благодарение на която с всеки изминал ден вие гарантирано ще бъдете по-продуктивни, ефективни и полезни.

Автор: Ю.Д.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s