Споделено: 3 типа родителство, в които може да се разпознаете

Има 3 основни типа родителство, които се прилагат. Обикновенно всеки рдител си има метод на възпитание, които му идва отвътре. Хората възпитават по най-правилните за самите тях начини. Всеки един от долупосочените видове родителство има добри и лоши страни. Възможно е да разпознаете някъде тук самите себи си и в това няма нищо лошо.

  1. Авторитарният тип родителство

То се основава на контрола. Има строги правила и графици, при които няма изключения, наказанията са строги и установени. Лошото при авторитарното родителство е, че обикновено няма привързаност и топлина между детето и родителя. Обикновено децата, които са отгледани по този начин, нямат свобода на мислене и не могат сами да взимат решения, както и да се справят с проблеми, когато пораснат.

  1. Толерантното родителство

То е обратното на авторитарното. Тук родителите оставят детето да има контрол на нещата. Обикновено без строги правила. Ако дадено правило се наруши, не се обръща внимание. Родителите, които отглеждат децата си по този начин смятат, че децата им трябва да са свободомислещи, да могат да изследват света и да се учат, без да им се налага контрол и правила. Обикновено връзката между родителите и децата е много силна и изпълнена с топлина. Лошото при толерантното родителство е че децата не се учат и не разбират смисъла на правилата, не могат да разберат защо те са необходими. Те се учат, че каквото и да правят няма да бъдат наказани. Най-често това води до недоволство от всякакъв вид правила и структури от страна на детето.

  1. Демократичното родителство

То притежава аспекти от авторитарното и толерантното родителство едновременно. Демократичният родител ще определи правила, които са необходими и ще ги прилага, но също така ще се нагажда според ситуацията. Обикновено, наказанието се обсъжда с детето. Демократичните родители трябва да се уверят, че децата разбират защо има правила и защо дадено поведение е недопустимо. Този вид родители държат децата да знаят кое е добро и кое не. В този случай, всички, работят заедно. Децата уважават родителите и в бъдеще, могат да се справят с различни ситуации, конфликти и проблеми.

Автор: Н. М.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s