РУБРИКА УСПЕШНО РОДИТЕЛСТВО ИЛИ 33 ДЕЙНОСТИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНА ВРЪЗКА С ДЕТЕТО (0-7 ГОДИНИ): 11 – МУЗЕИ

РУБРИКА УСПЕШНО РОДИТЕЛСТВО ИЛИ 33 ДЕЙНОСТИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНА ВРЪЗКА С ДЕТЕТО (0-7 ГОДИНИ): 11 – МУЗЕИ

Добрата новина тук е, че в последно време музеите приемат радушно невръстни посетители. Да, едва ли Вие, възрастният посетител, ще можете да разгледате на спокойствие експонатите, има риск и да съборите някои от тях, но с повече бдителност, преживяването ще си струва. Освен специалните музеи за деца, които вече се срещат и по нашите географски ширини, можете без проблем да посещавате и музеите за възрастни. Напълно възможно е накрая да се окаже дори, че Вашите невръстни компаньони са били по-впечатлени и от Вас самите.

КАКВО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕТЕ:

  • Изграждането на здрава емоционална връзка с детето не изисква да сте с детето 24 часа в денонощието с детето. Изисква да знае, че Вие сте там за него (т.е. че ще го вземете от детска градина или ще се приберете вкъщи, където то е с баба или с детегледачката, т.е. Вашето поведение да е предсказуемо) и че в определен период (през уикенда или вечер след времето в детската градина или с баба/детегледачката) ще му се посветите изцяло.
  • Всички знаем, че първите 7 години са важни, но не само заради възпитанието, а и именно поради това, че през тях се установява емоционалната връзка с детето – онази стабилна основа, на която то ще стъпва във всички критични периоди в неговото израстване.
  • Дейностите по изграждането на емоционална връзка с детето не са клоунада, не са демонстрация на материални възможности, не са свръхзадоволяване на детските капризи, не са и удовлетворяване на родителското Его, а са целенасочено и обмислено поведение в полза на детето.
  • Целта на предложените активности не е да развива познавателните способности на детето (макар че това неминуемо ще се случи, така или иначе), а именно да ви свърже.
  • Важен е съвместния процес, а не резултатът от него.
  • Не забравяйте важните думички в изграждането на емоционална връзка с детето – заедно и споделено, подкрепа и насърчение.
  • Опитали сме да предложим достъпни за всеки родител дейности или да предложим по-икономични техни варианти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s