10 ФРАЗИ, КОИТО МОГАТ ДА РАЗРУШАТ ВАШИТЕ ОТНОШЕНИЯ И СЕМЕЙСТВОТО ВИ

Ясно е, че не думите разрушават отношенията, а нашите нагласи, емоционалните ни реакции, въздействието ни върху партньора, въплътено в думите, които нараняват и обиждат, и правят съвместния ни живот изключително напрегнат или просто непоносим. Често обаче самата словесна форма притежава определена сила, която разрушава отношенията.

Ние специално се допитахме до специалисти-психолози и до наши приятели за това кои фрази за тях са най-неприятни, нараняващи, рушащи отношенията с партньора им. Някои „разрушителни” фрази се появяваха често в отговорите на хората, до които се допитахме. Ще се опитаме да опишем типологията на „словесното оръжие” (макар, разбира се, „оръжието” да може да бъде комплексно: могат да се съчетаят например нападки към семейството (4), националността (3), засрамването (2) и т.н.).

  1. Фрази, натоварващи другия свина”: „Ти отново не си изтри обувките в коридора!, „Ти пак си закъснял за работа!”, „Ти както винаги не си купила продукти/хляб/риба и т.н.”. Обърнете внимание, че за разлика от конструктивната критика, насочена към подобряване на ситуацията и в крайна сметка – към подобряване на отношенията с партньора, тези изказвания носят характера на своеобразно „наказание”, тяхната главна цел е „да обвинят”. Неслучайно в текста звучат думи-обобщения, които е трудно да бъдат опровергани: „отново”, „пак”, „както винаги”.
  2. Думи, предизвикващи в човека дълбок срам: „Как можа да направиш това?”, „Само непорядъчен човек може да постъпи така!” (Провокира се другия – очаква се отговор: „Наистина съм идиот!”, „Какъв съм подлец!”, „Недостоен съм да общувам/живея с този човек!”.
  3. Думи, насочени към националността на партньора: „Но да, при вас арменците така е прието!” (с презрение), „Ти си като всички останали украинци – интересува те само как да се наядеш със сланина и да попиеш горилка!”.
  4. Думи, атакуващи семейството и рода на партньора: „А в моето семейство изобщо не се говорят цинизми!”, „Всички в семейството ти сте такива мизерници!”.
  5. Думи, унижаващи мъжкото/женското достойнство: „Ой-ой-ой, голям мъж се извади!”, „Кой ще ти обърне внимание пък на теб!”
  6. Думи, подчертаващи слабите страни, безправието на партньора: „Абе, кой си ти/коя си ти! Това е апартаментът на моите родители!”, „Ти даже една риза не можеш да ми изгладиш!”
  7. Думи, които интерпретират, описват вътрешния живот на партньора: „Да, ти само за собствената си изгода мислиш!”, „Ти нарочно ме обиждаш!” (Т.н. в психологията на комуникацията „Ти-съобщения”).
  8. Думи, които подчертават нежеланието да се удовлетворяват потребностите на партньора: „Да не си мислиш, че искам да правя секс с теб?”, „Нямам никакво желание да си изяснявам отношенията с теб!”
  9. Фрази, които обезценяват значимостта, нуждата от партньора: „И без теб ще оцелея!”, „Всъщност никога не съм те обичала, живях с теб от жалост заради децата!”
  10. Фрази-действия, обозначаващи пренебрежение, отхвърляне, игнориране, разрив на отношенията с партньора: „Аз с теб не искам да говоря!”, „Не искам да те виждам повече!”, „Отивай да спиш в другата стая!”

Надявам се, че Вие няма да използвате този списък, за да усилите своя „военен арсенал”, а за да осъзнаете как волно или неволно нападате партньора, което внася напрежение в отношенията Ви с него. Ако забележите някое от тези „оръжия” у Вашия партньор, не бързайте да злорадствайте, като му кажете, че греши – по този начин можете самите Вие да допуснете грешки 1, 2, 6, 7. Когато обсъждате слабите страни на партньора основното правило е първи да признаете своите „комуникационни грехове”.

===

Автор: Нифонт Долгополов – гещалт-терапевт, Руска федерация

Публикувано в: Журнал „Российский гештальт“. Выпуск 10

Извлечено от: https://becky-sharpe.livejournal.com/477515.html

на 24.01.18 г.

Оригинално заглавие: 10 фраз, которые могут разрушить ваши отношения и семью

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s