Детето плаче винаги при раздяла? – 8 спасителни съвета

Сутрин, всичко става на бегом, а толкова много има за правене – така или иначе, ризите остават неизгладени, а и отчетът за работа незнайно защо не се е написал сам… Както и да е, последен поглед в огледалото, приглаждане на косата с един замах, а с още един – озаряване на устните с ярко червило. Ключ в ключалката … Стоп! Детето Ви гледа със заинтригуван поглед.

– Къде отиваш, мамо? Идвам с теб!

Какво да се направи? Връщате се, притискате го към себе си, шепнете нещо ласкаво, успокоително, но усещате, че истеричният пристъп Ви диша във врата, докато междувременно детето преживява и започва да лее горчиви сълзи. Чантата е оставена встрани, червилото – изтрито. Ясно е, че ще закъснеете за работа.

Позната ли Ви е тази картинка? Повтаря се почти всеки ден? Или просто сутрин излизате тайно, докато детето още не се е събудило? Викате детегледачка или поверявате детето на баба му? А може би детето не желае дори това, отказва да остава с баба или гледачката и със сълзи на очи Ви моли да го вземете със себе си?

И така:

1/ Предвид че знаете колко е трудно за детето да приеме раздялата с Вас, опитайте по-отрано да измислите и отрепетирате няколко начина на раздяла – например силна прегръдка, поглаждане по гърба, ласкави думи. Може би тези способи ще отвлекат детето от тъжните мисли.

2/ Ако непременно трябва да тръгнете, то се опитайте да изглеждате спокойни и уверени – детето ясно усеща Вашето състояние и ако Вие се тревожите, то вероятно и детето ще бъде обхванато от такова.

3/ Преди да тръгнете, предложете на детето игра, която може задълго да увлече детето и да го заинтригува дотоколкова, че да не забележи Вашето тръгване. Поиграйте малко с детето, а след това му предложете да построи нещо, което да Ви покаже, като се върнете, да нарисува картина, да прибере играчките. Сменяйте прийомите обаче, не ползвайте един и същ при всяко излизане.

4/ Задължително кажете на детето кога ще се върнете. Дори и то да не се ориентира добре все още във времето, Вие му казвайте въпреки това колко ще отсъствате – 15 минути, 2-3 часа и дайте качествена характеристика на времето, след което ще се върнете: „Ще се върна скоро, дори преди ти да събереш мозайката”, „Ще се върна след два часа, за това време ти ще успееш да хапнеш, да се разходиш и да си прибереш играчките”, „Ще се върна, когато тази стрелка спре тук, на цифрата 5”.

5/ Ако ползвате услугите на детегледачка, когато тя идва оставайте известно време заедно, да кажем 10-15 минути. Детето трябва да види, че майката не се тревожи по повод чуждия човек, доверява му се и е спокойна в негово присъствие. След това вече плавно предайте пълномощията по отношение на грижата за детето. На детето можете да кажете, че другият човек също се притеснява за него, че лелята (по-добре да назовавате по име детегледачката) задължително ще го нахрани, ще го сложи да спи, ще го разходи и че може да й се има доверие.

6/ Задължително кажете на детето, че излизате. Измъкването „по пантофи” травмира детето, отнема му чувството за безопасност, пораждат у него тревожността, че мама може да излезе във всяка минута. И така от този момент детето ще започне да Ви следи неотлъчно, да не Ви се доверява и да се разплаква при всяка раздяла. Не провокирайте детето с подобен тип измъквания, а по-добре го предупредете. Помахайте му с ръка на раздяла: „Чао, аз тръгвам, но скоро ще се върна”.

7/ Aко детето не се успокоява никак, а сълзите продължават да текат, по-добре не му викайте, не изтривайте раздразнено сълзите му, а по-добре го вземете на ръце и му изтананикайте нещо. Постарайте се самите Вие да не се вълнувате. Успокойте и детето. Това поведение на детето не означава, че то е залепено за Вас, а по-скоро отразява неговото естествено желание да вижда до себе си любим човек, който му дава усещането за топлота и безопасност.

8/ Вероятно тръгването на мама по-лесно ще се преживее от детето, ако то остава с по-големия си брат или сестра, с познато дете. Можете да бъдете спокойни, че в компания децата ще намерят начини да прекарат интересно времето си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s