Как правилно да изясняваме отношенията си с близките?

Често се караме напоследък с мъжа ми и понякога си задавам въпроса как да правим това „правилно”? Знаете, че понякога е неизбежно да не си изясниш отношенията с другия, но ефектът от това е различен. Иска ми се всички, грубо казано, да останат живи и при това – всеки да извлече от това изясняване на отношенията нещо полезно за себе си.

(Мариана, 23 години)

Нашето желание да обидим в отговор е един атавизъм на детското желание „да си го върнем”. Ние си връщаме обикновено в словесна битка, а тя продължава в скандал. Не е трудно да се досетим, че е по-просто да спрем в началото, защото колкото повече си връщаме, толкова по-мощен и силен е ответният удар.

Главното дори не е това. В пика на скандала хората често си казват в лицето неща, които не отговарят на истината. И колкото повече се завихря това „изясняване на отношенията”, толкова по-сложно след това става да се достигне истината. И още: колкото по-слаб се чувства човек, толкова по-силно изразено е желанието му да удари другия „по болното място”. Как може да се избегне това? Нужно е да се помнят няколко прости правила:

  1. Когато си изяснявате отношенията с когото и да било, особено с близките – избягвайте да внушавате чувство за вина. Не е желателно да казвате: „Зле ми е с теб”, „Страдам заради теб”, „Ако не беше ти!”. Чувството за вина е всъщност агресия, насочена навътре. Затова дори да Ви се удаде за известно време да убедите човека, че всички Ваши беди са заради него, то малко по-късно ще Ви го върнат: най-често в пряка агресия: „Заминавай където искаш” или под формата на ответен удар, вменяващ на Вас вина: „А ти ми съсипа живота”.
  2. Преминете отвъд оскърблението, към същността на нещата. Говорете за това кое точно не Ви устройва, но го формулирайте не под формата на обвинения, а като пожелания: вместо „Ти ме превърна в скучаеща домакиня” – кажете „Не искам повече да седя вкъщи и смятам да започна работа!, вместо „Ти ме игнорираш, не ми отделяш внимание! – кажете „Искам да прекарваме повече време заедно, хайде да отидем някъде довечера двамата!”.
  3. Ако силно са наранили самолюбието Ви и емоциите Ви заливат, ще Ви е много трудно да се въздържите от ответни словесни атаки. Тогава говорете за своите чувства, но отново не под формата на обвинения, а като обратна връзка: „Когато ти казваш това/правиш това, аз се чувствам …”. Тази проста формула дава възможност да покажете болката си на близкия Ви човек без изкривяванията, които обикновено се получават по време на обичайните словесни престрелки.
  4. Бъдете готови не само директно да формулирате своите пожелания, но и да чуете какво Ви казва в отговор събеседника. Животът е нееднозначен и не всички Ваши желания могат да бъдат удовлетворени на секундата, а някои не могат да бъдат задоволени изобщо. Бъдете готови да чуете не само „Да, мила!”, но и „Не, това е невъзможно”. Да приемеш чуждото „Не” също е част от умението Ви да изяснявате отношенията си. А след това вече можете да преминете към съвместно разрешаване на възникналите трудности и да помислите как да направите така, че всички в крайна сметка да са доволни.
  5. Помнете винаги, че думите, които звучат по време на скандалите, колкото и да са били обидни, никога не са особено правдиви. Това винаги е крайно емоционално преувеличаване, а често и искрено желание да бъде ударен другия колкото се може по-силно. Старайте се да не придавате на тези изказвания значение и се опитайте бързо да изтриете тези спомени.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s