Какво е това злопаметност?

Много съм злопаметна – помня всички обиди и това постоянно ми разваля настроението.

    Калина, 30 г.

Злопаметността е черта, многократно осмивана: „Не съм злопаметен, просто съм зъл и паметта ми е добра”. Или: „Не съм злопаметен. Отмъщавам и забравям”. И така нататък. И това често осмиване на тази личностова черта, както се досещате, не е случайно.

Злото причинява болка на всички – и го помнят всички, освен ако не страдат от Алцхаймер. Но злопаметността далеч не е повишена чувствителност към тази болка и не е изострена памет за злините. Злопаметността е неизразена злоба за причинените болка и злини. Неслучайно злопаметните хора обикновено са резервирани хора. Ако искате да не бъдете злопаметни, можете да направите нещо простичко – открито да изразите своето отношение към извършеното по ваш адрес зло. Обикновено изразените реактивни чувства са крехки. Ако сте се обидили, но сте скрили това и сте предпочели да не показвате реакцията си и да се преструвате, че всичко е наред – тогава имате всички шансове да подхраните злопаметността си. Все пак вашата злост трябва да намери форма за изява.

Между другото, отмъстителността също е извратена, неизразена в минал момент злост. Ако Вие сте закъснели да отреагирате на злината, тя (злостта) се запазва завинаги във Вас и от време на време търси друг изход. Приятелката Ви е подхвърлила нетактична забележка по Вас адрес? Добре е веднага да й кажете, че не Ви е станало приятно – иначе вероятно дълго няма да забравите този епизод. Или ще дойде сгоден случай да се пошегувате по неин адрес не по-малко обидно – ето нагледен пример за злопаметност и отмъстителност в един поведенчески акт.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s