Кой е виновен и какво да се направи? (За вменяването на вина във взаимоотношенията)

Искам да се оплача от поведението на майка ми – аз съм на мъж на 22 години и не си спомням досега майка ми да ме е хвалила някога, напротив, тя все ме ругае. Казва, че ми е отдала живота си, че ще я вкарам в гроба – единствено това чувам от нея. Вече ми е много трудно да живея с това. Трудно ми е да повярвам, че мога да направя нещо както трябва, че съм способен да извърша постъпки, достойни за похвала и признание. Крайно обидчив съм и бавно ми минава. Не вярвам, когато ми правят комплименти. Не знам как да живея, как да се науча поне малко да вярвам в себе си, в другите, които ме обкръжават и ми мислят доброто?

Има една категория хора, които манипулират околните като използват вината, Тези, които не могат да кажат какво искат директно, често използват точно този инструмент. Например, казвайки: „Възпитала съм неблагодарни деца!” – майката всъщност иска похвала или благодарност. Или „Зле ми е (заради вас)” всъщност може да се преведе като молба за жалостивост и/или поддръжка, и т.н.

С децата, възпитани в подобен контекст, могат да се случат интересни неща. Например, да виждат навсякъде обвинение, просто защото вината е едва ли не единственото, сред което са израсли. Те виждат обвинение там, където от тях се очаква похвала, жалостивост или признание или дори там, където тях самите ги жалят или хвалят. Неблагодарни, безжалостни и неспособни да поддържат другите са често точно тези пораснали деца, уплашени от родителските обвинения. Понякога е достатъчно да им се помогне да се научат вярно да разшифрират желанията на околните, а оттук те ще се научат също да изпитват жалост, да благодарят и поддържат, а така също и да приемат похвала и поддръжка. С думи прости, важно е да се научат да не виждат във всичко обвинение.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s