Детето ни сплетничи, помогнете!

Накратко – имаме си „златно” дете, момиченце. След като тръгна на градина, обаче, забелязваме една странност в нейното поведение – детето ни създава интриги, при това прави това съвсем неочаквано и неясно защо. Например, шепне на ухо на татко си, че е идвала приятелка на мама вкъщи и „тихичко са си говорили”. Или пък след цял ден с баба й, ме посреща на вратата и ми заявява, че баба й ми е обувала чехлите и трябва да й се скарам. Няма от кого да е видяла такова поведение вкъщи. Засега се въздържаме от каквито и да било действия, но сме много разстроени от това, което показва детето ни и недоумяваме откъде дойде всичко това. 

Ситуацията при вас е много интересна и в същото време – типична. Децата, скоро тръгнали на градина, често „радват” родителите си с разнообразни поведенчески „шеги”. Градината за детето е истинска „Америка”, която то тепърва открива. Как да се върне в родината без трофей? А за родителите е нужно да изберат как да реагират – кое поведение да сметнат за полезно, на кое да махнат с ръка, а кое да „приветстват” със спор и разправии.

Вижте, детето Ви демонстрира тип взаимоотношения между децата, който е възприет в детската градина. Децата се опитват да изпъкнат в очите на учителките, за да получат одобрение – за това одобрение те съперничат едно с друго. Може би се е случвало учителката на детето Ви да го поощри за сплетня, като е приела това за положително поведение, което опазва реда. Вероятно възпитателката е пропуснала да отдели необходимото време да обясни на децата, че въпреки това да се сплетничи като цяло е неправилно.

Ето защо, вкъщи ще Ви се наложи да запретнете ръкави и да свършите работата, която е пропуснала да свърши учителката – следващият път, когато детето започне да интригантства, трябва строго да отбележите, че това е неприлично и лошо. Защо? Започнете с по-общите и универсалните аргументи към по-конкретните – първо, защото с другите е нужно да постъпваш така, както ти се иска те да постъпват с теб, а второ, защото заради това нейно поведение любимите й хора могат да се скарат и самото дете може да се окаже в глупаво положение. И трето – добавете, че когато хората са повече от двама, е прието да си говорят на глас, а не тайничко един на друг.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s