Децата ми се бият. Как да постъпя?

Синовете ми (разликата им е 2 години) постоянно се бият, когато останат сами вкъщи.  Най-интересното е, че в момента, в който чуят как се отключва вратата, веднага си изтриват сълзите и казват, че бой не е имало.  Обаче по разрошените им косички и надрасканите ръце аз виждам, че е имало битка. Всеки път се опитвам да им обясня, че те са си най-близките един на друг, че от тези боеве ще им останат грозни белези като пораснат. И всеки път те ми обещават, че повече няма да се карат, но само да затворя вратата, всичко отново се повтаря. Какво да правя?

Н., майка на момченца на 4 и 6 години

Здравейте, Н.,

На първо четене в разказа Ви ми прави впечатление един факт – децата Ви на 4 и 6 години остават сами вкъщи. Мисля си, че това не е добро решение – белези по тялото са най-малкото, което може да се случи на деца на тази възраст, оставени безпризорни.

Вторият ми коментар произтича от първия. Вие самата не можете да повлияете на децата, когато Ви няма вкъщи. А когато Ви има, Ви остава само да провеждате у тях идеята, че те като братя са най-близките си родственици, опора и защита в бъдещето. Но изглежда, че по-скоро на децата Ви не им достига вниманието от Ваша страна. Много често именно с липса на родителско внимание се обяснява повишената детска ревност и агресивност един към друг.

А като вариант да направите експлозията от енергия в тях (всички знаем колко енергични са децата на възрастта на Вашите) по-приемлива и да покажете, че има и други начини да се забавляват (за децата боят на тази възраст често е комуникация, забавление, опасна игра) е да им покажете алтернативни безопасни форми на „бой“ – например бой с възглавници.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s