Защо плаче бебето ми?

Много трудно понасям плача на бебето ми. Не смятам, че е нормално бебето ми да плаче така неистово и не искам да се примиря, че детето ми постоянно „ни дава да изпушим една цигарка“… Как да различа страданието на детето от капризите? Как да постъпя, как да реагирам правилно?

Когато едно дете е недоволно, то огорчава често възрастните с най-често срещаната проява на това негово състояние – то плаче. Плаче, ако е паднало. Плаче, ако е получило отказ. Плаче, ако не му се е случило нещо важно за него. Скъсва се от плач, ако се е уплашило или се е ударило. И за съжаление това не е всичко. Децата се увличат понякога – детският плач, по правило, бързо се превръща в това, което помежду си наричаме „истерия“.

Необходимо е да се различават т.н. хипоксични (хипоксия = недостиг на кислород) „истерии“. Най-често те съпътстват възбудимите, бързо изтощаеми деца с неврологични проблеми, като последните датират от най-ранното детство. Един от патологичните механизми на функциониране на слабата нервна система при такова дете в състояние на стрес е „зациклянето“. От плача и отчаянието детето бързо се изтощава – появява се главоболие и рязко се нарушава ориентацията. Плачещото дете се задъхва, кислородът все по-трудно постъпва в мозъка. Кръгът се затваря, детето започва „да се отнася“. За да му помогнете, добре е да го накарате да превключи – попитайте го нещо, обърнете погледа му към себе си. Опитайте се да го заинтригувате с предмет. Малките деца, все още недостатъчно добре разбиращи речта, в такива моменти излизат напълно от контрол. Могат да се окажат полезни прости, но ефективни прийоми, които позволяват бързо да се възстанови количеството кислород в кръвта. Можете да завиете детето в одеално, да го занесете до отворен прозорец или да го изведете на терасата. Това е особено ефективно в хладния период на годината. Не се бойте – разгорещените деца няма да успеят да се простудят. При някои деца помага констрастното или прохладно измиване на лицето и шията, при други – топлият душ. Когато детето се успокои, приласкайте го и му предложете нещо сладко, за да „нахраните“ бързо преуморения мозък. На по-големите деца в този случай може да се даде шоколад или сладолед.

При по-големите деца работи един прийом от невролингвистичното програмиране (НЛП) –  докато детето плаче, Вие произнасяте в ухото му няколко фрази със същата височина на звука както плаче детето, но съвсем малко по-тихо. По съдържание казаното може да бъде нещо успокоително-съчувстващо, но най-важното е да сте в унисон. Детето Ви слуша, дори и да продължава с гръмкия плач. По-нататък Вашата задача е да използвате унисона и да водите детето към снижаване на тона на плача. Можете да говорите нещо приятно за детето, важното е да го „уловите“. Започвате да говорите все по-тихо, все по-спокойно. И когато се появи пауза дори за секунда – постарайте се да се да превключите вниманието на детето.

Важно е да знаете, че в такива моменти родителският гняв или вик е противопоказен за малкото дете: уплашено, то още повече ще се захласне в своя плач. Не помагат също наказанията или игнорирането: детето все пак не ви шантажира, наистина му е зле и му е нужна помощ. Вашето неразбиране безсъзнателно ще бъде възприето като предателство.

Съвсем друг случай са манипулативните истерии. Те са характерни за по-големите деца (примерно от тригодишна възраст), с висок интелект и склонност към демонстративно поведение. Детето в тези случаи наистина ползва сълзите си, за да добие това, което иска от вас. Научете се да реагирате спокойно – без злост, без жестоко игнориране. Ако сте съвършено убедени в „шантажната“ природа на плача, можете да се поинтересувате: „И сега какво? Ще крещим или ще си поговорим като възрастни хора?“. Ако това не подейства, кажете с чувство за хумор: „А още по-силно можеш ли? Така че да чуят дори съседите?“. Детето ще бъде крайно изумено да ви види как спокойно сядате на пода, вземате играчката му и започвате да играете увлечено с нея, като от време на време каните отрочето си да се присъедини.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s